☑️ طبق توصیه CDC بخاطر احتمال وقوع عارضه بسیار نادر آنافیلاکسی به دنبال تزریق واکسن همه افراد را باید حداقل ۱۵ دقیقه پس از تزریق،تحت نظر گرفت.
و اگر فردی سابقه بروز آنافیلاکسی در گذشته،به دلایل دیگر داشته باشد،این مراقبت بعد از تزریق واکسن،باید لااقل ۳۰ دقیقه باشد.
☑️ بر اساس یکسری مطالعه CDC اعلام کرده که اثر بخشی واکسن های mRNA در افراد با گذشت زمان ممکن است کاهش یابد،اما بااین حال، همچنان در مقابل پیشگیری از بستری بیماران در بیمارستان،بسیار موثر است.
☑️ اخیرا FDA اعلام کرده که باید دوز بوستر واکسن برای یکسری از افراد با ضعف سیستم ایمنی انجام شود.
☑️ واریانت دلتا کووید،از بسیاری از ویروس های دیگر واگیر دارتر و درجه سرایت زایی آن ،در حد آبله مرغان است.
☑️ افراد مبتلا به واریانت دلتا،در مجاری تنفسی شان حدود ۱۰ برابر،بیشتر حامل ویروس هستند.
☑️ دیده شده،در مقابل واریانت دلتا سطح ایمنی طبیعی بعد از ابتلا،از ایمنی بعد از دو دوز واکسن فایزر،بالاتر بوده است.
و نیز اگر افرادی که قبلا مبتلا شده اند، لااقل یک دوز واکسن هم زده باشند،ایمنی بسیار بالاتری هم پیدا خواهند کرد.
☑️ طبق گزارشات و مطالعات انجام شده در مورد تاثیر واکسن ها بر روی واریانت دلتا؛
واکسن فایزر ۹۶ درصد وآسترازنیکا ۹۳ درصد می توانند از بستری شدن فرد در بیمارستان،پس از ابتلا به بیماری،پیشگیری کنند.
☑️ دیده شده کسانی که قبلا واکسن آنفولانزا را تزریق کرده اند،حدود ۲۴ درصد نسبت به بقیه ایمنی بالاتری نسبت به ابتلا به کووید دارند.و همینطور شانس ابتلا به فرم های شدید کووید یا بستری در بیمارستان در آنها بطور واضحی پایین تر است.
☑️ کمپانی Novavax ،که یک واکسن پروتئین ساب یونیتی بسیار موثر با اثر بخشی حدود ۹۶ درصد بر علیه واریانت اصلی کووید در اختیار دارد که بالاترین در بین تمام واکسن هاست و در مراحل انتهایی مطالعه هم هست؛
اخیرا مطالعه ای را به شکل تجویز همزمان واکسن کووید و آنفولانزا آغاز کرده و اعلام کرده با این کار، سطح ایمنی ایجاد شده هم بر علیه کووید و هم بر علیه دو تایپ AوB آنفولانزا،به مقدار قابل توجهی بالاتر خواهد رفت.
☑️ طبق گزارش لنست و نیز مطالعات در نقاط مختلف جهان شیوع کلی ترومبوز همراه با ترومبوسیتوپنی یا TTS به دنبال واکسن آسترازنیکا،بطور میانگین حدود ۸ تا ۱۰ نفر بعد از دوز اول و ۲.۳ نفر بعد از دوز دوم واکسن به ازای هر یک میلیون نفر بوده است.
☑️ شیوع کلی ترومبوز در جامعه حداقل ۲.۵ نفر به ازای هر یک میلیون نفر است.و به همین دلیل گفته شده که به دنبال دوز دوم واکسن،تقریبا ترومبوز نداریم.
☑️ بطور میانگین،میزان فوت گزارش شده به دنبال تزریق واکسن آسترازنیکا، حدود ۱ نفر به ازای هر یک میلیون نفر است.
☑️ با اینکه عارضه ترومبوز در واکسن های با پلتفرم آدنو ویروسی نظیر Az و j&j ،و میوکاردیت در mRNA واکسن ها بیشتر دیده شده،اما گزارشات زیادی از ترومبوز به دنبال واکسن های فایزر/مودرنا و نیز میوکاردیت به دنبال واکسن j&j هم وجود دارد.
☑️ میوکاردیت به دنبال تزریق واکسن؛
در ایالات متحده،هم به دنبال فایزر/مودرنا،و هم j&I گزارش شده است.
☑️ شیوع کلی میوکاردیت به دنبال واکسن،حدود ۴.۸ نفر به ازای هر ۱ میلیون نفر است.
☑️ این عارضه در جوانان و مردان خیلی شایعتر است.
و بیشتر هم به دنبال تزریق دوز دوم واکسن دیده شده است.
☑️ شایعترین علامت میوکاردیت پس از واکسن درد قفسه سینه است. ودرمرحله بعدی تغییرات ST,T در نوار قلب و همینطور بالارفتن آنزیم های قلبی است.
☑️ اغلب این افراد نیاز به بستری در بیمارستان پیدا می کنند و خوشبختانه با مراقبت و درمان درست،اکثرا بهبود خواهند یافت.
☑️ طبق اعلام CDC،تا کنون هیچ مورد مرگ به دنبال میوکاردیت ثانویه به تزریق واکسن فایزر، در ایالات متحده گزارش نشده است.
☑️ بااینکه تاکنون هیچ مرجع علمی در دنیا،محدودیتی در انجام ورزش پس از واکسیناسیون قائل نشده اند،و هیچ مطالعه معتبری هم در این زمینه وجود ندارد،دولت سنگاپور بخاطر احتمال وقوع عارضه بسیار نادر میوکاردیت، به همه افراد بخصوص جوانان توصیه کرده که بهتر است تا یک هفته پس از واکسیناسیون از انجام ورزش ها و تمرینات سنگین خودداری کنند.